Home » En tv-serie med enorm suksess

En tv-serie med enorm suksess

«Skam» er en dramaserie som kan ses på nettet, og som handler om ungdommer i Norge og hvordan det er å leve som tenåring, med all usikkerheten og følelsene puberteten bringer med seg. Dette har utviklet seg til å bli en av NRKs største suksesser gjennom tidene, og serien har også trofaste fans utenlands. Faktisk er serien blitt så populær at mange av fansen har begynt å lære seg norske slanguttrykk, og skuespillerne har fått mange beundrere fra flere land som Sverige og Danmark.

tv tenåringEt annet viktig tema som tas opp i Skam er seksualitet. Karakterene Eskild og Isak er homofile og opplever mye oppmerksomhet rundt forholdet sitt. Det skjer faktisk at folk på gata som gjenkjenner skuespilleren som spiller Eskild spør han om han selv er homoseksuell, noe han kan bekrefte at han ikke er. Det kan være grunn til å tro at denne serien vil gjøre det lettere for homofile i Norge å stå åpent fram med sin legning, siden det fortsatt kan oppleves som et tabubelagt tema.

En gruppe mennesker som har opplevd mye forfølgelse

For flere hundre år siden spilt religion en mye større rolle i samfunnet, og spesielt i middelalderen før reformasjonens tid hadde kirken enorm makt. Det var på den tiden strenge straffer for å motsette seg kirkens lære, og det inkluderte blant annet å stå frem som homofil eller delta i homoseksuelle handlinger. Man trenger ikke gå lenger tilbake enn forrige århundre for å se at homofili var forbudt ved lov i Norge, og Hitler var fast bestemt på å utrydde mannlig homofile.

Det er nok mange homofile i Norge som fremdeles opplever diskriminering og latterliggjøring, selv om homofili i det offentlige til en stor grad blir applaudert og sett på som likeverdig med et heterofilt forhold. Dette kan skyldes at homofile blir sett på som annerledes, og noen mennesker forakter alle som er annerledes enn dem selv. Mange homofile ønsker å offentliggjøre sin kjærlighet ved å gifte seg, og flere kirker åpner etter hvert for vigsel av homofile, til blandet reaksjon fra befolkningen og kirkens medlemmer og ledere. Oslo er en liberal by med gjestfritt miljø for gay, ler mer her.